Prima paginaPortofoliu Ce avem pe stoc!Produse obținute din sfoară împletită!Contactati-ne

17 aprilie 2011

Carnetul de moț

 


  Mi-am facut si eu Carnet de mot. poza acestuia este mai sus, pentru eliberarea lui a trebuit sa fac dovada ca stau in Abrud, si ca am domeniu de activitate pe baza lemnului si doua poze tip-buletin. Am platit o chitanta de 5 Ron pentru eliberarea lui. 

Stiu ca nu mai are nici o valoare, ca multe dintre legile din Romania de care nu se mai tine cont sau is incalcate in mod flagrant, Am postat mai jos drepturile si avantajele acestui carnet, care sunt scrise pe pagina 2 in carnet. L-am facut sa vad pe pielea mea cine respecta si cine nu acest carnet si voi posta pe acest blog toate incalcarile legi:).




Drepturile si avantajele "Carnetului de mot"( sau cel putin asa ar trebui sa fie):

  •         Titulariilor "Carnetului de mot" li se acorda anual de catre primari si ocoalele silvice ale filialelor teritoriale ale Regiei Nationale a Padurilor, cate 10 metri cubi material lemnos pe picior, dar nu mai mult de 15 metri cubi de familie.
  • Titularii Carnetului de mot pot valorifica produsele prelucrate din lemn la targuri, piete ale administratiei publice si piete private, oboare, precum si in alte localitati din tara, fiind scutiti de orice taxa. 
  • Cand produsele sunt transportate pe cale ferata, titularul Carnetului de mot beneficiaza pentru acestea de o reducere de 50% din tariful legal de transport.
  • Materialul lemnos cu grad mic de prelucrare (scundura, grinzi, barne, araci de vie), care se transporta pentru comercializare, va fi insotit de documentele legale de transport prevazute in Hotararea Guvernului nr. 379/1993, eliberate de ocoalele silvice din zona.
  • Produsele cu grad superior de prelucrare (donite, ciubere, cozi de unelte, butoaie, sindrila, furci de lemn etc.) vor fi insotite de actul de provenienta a materialului lemnos din care au fost confectionate ori de crnetul de mot. 



    
Carnetul de mot nu mai are nic o valoare   

                   In anii 1940 carnetul de mot era mandria locuitorilor din Muntii Apuseni. Pe atunci, motii faceau negustorie, vanzand cherestea dar si alte produse. De fapt ei faceau un "troc", dadeau cherestea ori ciubere in schimbul cerealelor. Atunci cand cineva ii verifica, motii prezentau Carnetul de Mot si erau respectati, ne spune Viorel Jurj, acum in varsta de 85 de ani din Albac.

Anii comunismului au sters insa multe din drepturile motilor, acestea revenind doar prin legea nr. 144 din data de 24 iulie 1997, pentru modificarea si complectarea legii nr. 33/1996 privind repunerea in unele drepturi economice a locuitorilor din muntii Apuseni.

La inceput motii din judetele Alba, Arad, Bihor, Cluj si Hunedoara, pentru a prelucra si valorifica prin comert ambulant produsele primeau de la primarii sau ocoale silvice cate 10 metri cubi material lemnos pe picior, dar nu mai mult de 15 metri cubi de familie.

Titularii carnetului de mot au putut valorifica produsele prelucrate din lemn in piete si oboare in orice localitate din tara, fiind scutiti de orice taxa. Potrivit legii, titularii carnetului de mot ar trebui sa beneficieze de reducere de 50% din costul biletului C.F.R. la clasa a-II-a, atunci cand fac dovada ca se deplaseaza in scopul valorificarii produselor.

Astazi, motul Viorel Jurj care a luptat in razboaie si a ajuns pana la Odesa spune ca acest carnet de mot nu mai este bun de nimic. "Inca ma simt un om in putere si as dori ca macar o data sau de doua ori pe an cand imi duc produsele in piata din Cluj ori Alba sa fiu scutit de taxa in piata ori de reducerea la transport nici nu mai vorbesc, mocanita noastra cu care circulam candva, astazi nu mai exista", spune batranul cu amaraciune in glas.

Astazi Carnetul de Mot sta degeaba in buzunar, este un act mai degraba simbolic, povesteste interlocutorul nostru. Chiar daca pana acum Primaria orasului Campeni a eliberat peste 200 de carnete de mot, solicitantii trebuin sa faca dovada ca au domiciliul stabil pe raza unei localitati din Apuseni, jumatate dintre beneficiari nu si le-au mai vizat.

Numarul solicitarilor de a fi eliberat un asemenea act s-a redus, pentru ca motii au inteles ca nu au ce mai face cu el, ca nu mai este luat in seama de nici o autoritate, ca materialul lemnos este aprobat in baza altor criterii mai putin ortodoxe, iar ei sunt taxati ca orice comerciant. Actul care candva asigura cat de cat un trai decent familiilor de moti, astazi si-a pierdut valabilitatea, chiar daca legea este inca in vigoare.




Niciun comentariu: